JVH hosting Kennisbank Domeinen & DNS Hoe pas ik de DNS zone van mijn domein aan?

Hoe pas ik de DNS zone van mijn domein aan? Print

• DNS instellingen, DNS, DNS-zone, DNS-records
  • 1

DNS staat voor Domain Name System of Domain Name Server en is eigenlijk het postcodesysteem wat er voor zorgt dat we de weg vinden op het internet. De DNS instellingen van een domein zorgen ervoor dat email op de juiste plek bezorgd wordt en de juiste website wordt opgevraagd in je browser. Je zorgt hiermee voor een routebeschrijving naar het einddoel.

Waar wij in Nederland gebruikmaken van postcodes van 4 cijfers en 2 letters, werkt het internet met IP adressen. Deze IP-adressen corresponderen met unieke plekken op het internet, maar zijn door hun lengte lastig te onthouden.

Doordat je in de DNS zone met behulp van IP-adressen de eindbestemming invoert, zal jouw website getoond worden als iemand jouw website in een browser intypt.

De DNS zone kun je beheren via het klantscherm, de stappen om bij het DNS beheer te komen zijn als volgt:

1. Ga naar mijn abonnementen

•
  • detailpagina menu.png
  •

2. Zoek en selecteer het abonnement waar je de DNS van wilt beheren

3. Klik onderaan de pagina op de knop "DNS-instellingen"

• dns knop

4. Klik nu op het potlood aan de rechterkant van de domeinnaam, zie onderstaand voorbeeld:

Je ziet nu een overzicht van de DNS-records voor deze domeinnaam.

Wanneer je een domeinnaam of hostingpakket besteld, worden de juiste DNS-records automatisch in de DNS-Zone toegevoegd.
Je kunt op deze pagina een aantal zaken beheren.

Je kunt:

• bestaande DNS-records verwijderen
  • bestaande DNS-records bewerken
  • nieuwe DNS-records toevoegen

Als je bijvoorbeeld de DNS records voor e-mail wilt aanpassen, omdat de mail via een andere partij loopt, of als je juist de hosting van de website op een andere locatie wilt hosten, dan kun je dat hier regelen.

• Toelichting op gebruikte DNS-records:
  • A-record: zet een domeinnaam om in een IP(4)-adres
  • AAAA-record: zet een domeinnaam om in een IP(6) adres
  • CNAME-record: kan alleen ingesteld worden voor een subdomein (dus bijvoorbeeld jvhhosting.nl voor www.jvhhosting.nl). Het opent dus het einddoel. Hier moet dus nog wel een A-record (ip-adres) aan gekoppeld worden
  • NS-record (nameserver): dit kan je zien als het routeboek waar jij de route in opvraagt.
  • SOA-record (start of Authority): geeft aan wie verantwoordelijk is voor het domein
  • MX-record: geeft aan welke emailaserver de email afgeleverd moet worden. Ook hier moet weer voor het vervolg een A-record voor worden ingesteld om de mail op het juiste adres ontvangen.